6 grunde til at din kæreste lægger afstand til din sårbarhed

Lægger din kæreste afstand, når du viser din sårbarhed? Det kan der være en god grund til. Her får du 6 almindelige årsager til, at din kæreste lukker i, når du åbner op.

Elsker du at tale om dybe følelser med din kæreste og at tale om de sårbare sider af dig som menneske? Virker det som om, at det får din kæreste til at trække sig lidt væk? Så er det måske fordi, du glemmer kontakten til dig selv, når du viser din sårbarhed.

Det giver åbenhed og nærhed i dit parforhold, at du viser din sårbarhed – men kun hvis du gør det med værdigheden i behold. Hvis du glemmer din værdighed, når du åbner dig, kan din sårbarhed omvendt komme til at lyde som klynkeri, og det skaber afstand.

6 grunde til at din kæreste lægger afstand til din sårbarhed

Du tager ikke dig selv alvorligt

Hvis din kæreste lukker i, når du åbner op, kan det være fordi, du ikke altid får taget dine følelser helt alvorligt, når du taler om dem. Måske har du skyldfølelse over at være så sårbar, fordi det i den situation gør dig til den krævende part i forholdet.

Hvis du har det sådan, skal du arbejde med de forestillinger og tankemønstre, som lige nu forhindrer dig i at erkende, at du har ret til at være krævende. Du skal frigøre dig fra andre menneskers behov og forestillinger om, hvordan du skal opføre dig, og hvordan du må føle. Processen med at frigøre dig fra andre menneskers forventninger hænger sammen med at tage dig selv alvorligt, og efterhånden som du får arbejdet med det ene, vil det spejle sig i det andet.

Du fordømmer dine følelser

Oplever du, at din kæreste trækker sig væk, når du viser din sårbarhed, kan det skyldes, at du kommer til at afvise dine følelser i stedet for at mærke dem, når du fortæller om dem. Hvis du taler om din sårbarhed på en måde, hvor du fordømmer, sygeliggør, terapeutiserer, forklarer, ironiserer, definerer eller er nedladende om dine oplevelser og dine følelser, går pointen fuldstændigt tabt. Du risikerer nemlig at fremstå som et offer, der skal repareres – i stedet for som en voksen person, der føler sådan og sådan.

Har du det på den måde, skal du arbejde med din værdighed ved at acceptere dine følelser og sige ja til hele registret, når du mærker dem. Det kan måske hjælpe dig at øve dig i at udtrykke dine følelser i korte, klare sætninger. På den måde får ordene lov til at hænge i luften, og kan få plads til at efterlade deres indtryk i energien i mellem jer – uden at du skal bortforklare dem. Når du ikke sygeliggør dig selv, er det lettere for andre at lytte til dig og tage dig alvorligt.

Din kæreste føler sig presset til at tage ansvar for dig

Hvis din kæreste flygter, når du åbner dig, kan det skyldes, at han føler sig forpligtet til at redde dig en lille smule, når du viser din sårbarhed. Måske føler han sig presset til at tage lidt ansvar for dig. Hvis han føler sig presset til det, føler han måske, at der ikke er så meget plads til hans egne behov og hans egne grænser i forholdet til dig. Det er ikke sikkert han selv har lyst til at skulle redde dig – og det er heller ikke sikkert, at du dybest inde har lyst til at blive reddet.

Tror du, at det måske er sådan, din kæreste har det, kan du arbejde med den måde, du fortæller om dine følelser på. Du kan træne dig i at være meget tydelig i at vise, at du selv tager ansvar for dine følelser, og at du fortæller ham direkte, tydeligt og konkret, når du har specifikke forventninger til ham. Hvis du gør det, vil det blive lettere for ham at lytte til dig, og det vil give ham en chance for at sige fra, når han føler sig klemt.

Din kæreste har ikke lært at give respons

Bliver din kæreste fraværende, når du åbner dig, kan det hænge sammen med, at han ikke rigtigt ved, hvad det egentlig er, du forventer af ham. Hvis han ikke selv er vant til at have den type samtaler, eller har træning i at åbne sig, så kan det være svært for ham at regne ud, hvad du forventer af ham i samtalen.  Det kan få ham til at lukke i, og lukke samtalen ned – uden han selv er opmærksom på det.

Genkender du det som et mønster, kan du risikere at komme til at føle dig forsømt af ham i længden. Du har et helt naturligt behov for at føle dig hørt af din kæreste, og mærke at han interesserer sig for, hvad der foregår i dig. Det har en afgørende betydning for dine følelser for ham, og derfor er han nødt til at give dig respons, hvis du skal kunne være følelsesmæssigt tæt på ham. Hvis han er lidt træg med responsen, så kan han lære det ved at du guider ham i samtalen, og spørger direkte f.eks.: “Hvad tænker du om det?”, “Hvordan har du det med at jeg fortæller dig det her?”, “Kan du genkende det fra dig selv?” eller lign.

Du lægger mere vægt på din smerte end din livsglæde

Bliver din kæreste helt fjern i blikket, når du åbner dig, så kan det skyldes, at du – uden at være opmærksom på det – måske har en tendens til at lægge mere vægt på smerten og forhindringerne i dit liv end på din livsglæde og alle de ting, du drømmer om. At være åben handler ikke bare om at dele din sårbarhed, men også om at dele dine styrker og din glæde.

Hvis du kan genkende det fra dig selv, kan du arbejde med det ved at spørge dig selv, hvad det er du vil, hvad du værdsætter, hvad du drømmer om, hvad du længes efter, og hvad du godt kunne tænke dig i dit liv og i dit forhold. Det kan gøre det lettere for din kæreste at lytte til dig, når du åbner dig, og deler de ting, der gemmer sig i dig.

Din åbenhed gør noget ved ham

Oplever du tit, at din kæreste lukker i, når du åbner dig, kan det skyldes, at han bliver følelsesmæssigt påvirket af din åbenhed. Måske er han ikke vant til den type åbenhed fra sit eget liv, og kan føle sig fremmed i en situation, hvor man er meget ærlig og åben. Det kan også være at selve din sårbarhed påvirker ham, fordi han ikke er helt afklaret om sin egen sårbarhed, og har svært ved at acceptere den som en del af sit liv. Hvis han har det sådan, kan det påvirke relationen i mellem jer på den måde, at åbenheden generelt bliver droslet lidt ned, fordi du ikke selv føler dig mødt i din egen åbenhed. Nogle emner bliver med tiden måske svære at tale om, og I kan komme til at blive så høflige eller overfladiske over for hinanden, at forholdet efterhånden kan føles lidt kedeligt.

Hvis du oplever, at det forholder sig sådan i mellem jer, så er det vigtigt, at du holder fast i dit eget behov for åbenhed i forholdet, hvis du skal have det godt med at være i det. Egentlig skal du arbejde lidt for det hver dag ved at blive ved med at fortælle om dig selv og spørge blidt ind til ham. Han skal åbnes langsomt, respektfuldt og vedholdende. Hvis han viser tegn på, at det går over hans grænse, må du tage en ærlig samtale med ham, hvor du fortæller om dit behov for åbenhed, så han får mulighed for at komme med sin respons og fortælle om sit eget ståsted.

Vil du have mere nærhed i dit parforhold?

Klik her, og se de 3 måder jeg kan hjælpe dig på

 

Kunne du lide indlægget?

    Hvis du tror, at dine venner vil få noget ud af artiklen, må du meget gerne dele den med dem. Du finder knapper til deling på alle sociale medier lige herunder.
    Få besked, når jeg udgiver tips om personlig udvikling og parforhold ved at synes godt om mig på Facebook eller skrive dig op til mit nyhedsbrev.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

* indicates required

Se tidligere nyhedsbreve.

Coaching Psykoterapi Parterapi

Share

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.