7 grunde til at du er ensom

Er du ensom? Hvis dit liv er præget af ensomhed, er det ikke fordi, der er noget galt med dig. Måske mangler du simpelthen bare redskaberne til at skabe kærlige og meningsfulde relationer, som du har det godt med at være i. Her beskriver jeg 7 eksempler på grunde til, at du er ensom.

Hvis du er ensom, er det ikke dig, der er noget galt med dig. Ensomhed opstår helt naturligt i dit liv, hvis du ikke har lært, hvordan du skaber kærlige og nære relationer, hvor der er plads til, at du kan være dig selv.

Hvis du savner flere eller bedre venskaber med plads til dybde, nærvær og omsorgsfuld behandling, kan der være flere grunde til det. Herunder giver jeg et par eksempler. Du kan nok ikke genkende dig selv i alle punkterne, men måske er der et par af dem, der gælder i dit eget liv.

7 grunde til at du er ensom

Du forsvarer ikke dine grænser nok

Hvis du savner kærlige relationer i dit liv, kan det skyldes, at du har oplevet uhøflig behandling i relationer, som du derfor følelsesmæssigt har trukket dig lidt fra. Måske er du blevet såret, men har haft dårlige erfaringer med at åbne op om dine følelser. Det kan være, at du endda er blevet anklaget for at være for nærtagende eller følsom. Måske har du fået skyldfølelse over at reagere stærkt på forskellige typer af adfærd, og prøver at lukke lidt af for dine følsomhed. Min erfaring er, at det ikke er en god idé at lukke af for den følsomhed. Tværtimod mener jeg, at netop din følsomhed giver dig gode chancer for at skabe meningsfulde og kærlige relationer. Hvis du vil have gode relationer, skal du derfor arbejde med at lære dine grænser at kende meget præcist og at give udtryk for dem, så du bliver bedre til at passe på dig selv. Det vil give dig plads i dine relationer, så du kan føle dig tryg.

Du kommer til at starte konflikter

Hvis du føler sig ensom, så kan det skyldes, at du bliver skubbet væk af andre mennesker, fordi de oplever det som konfliktfyldt at være sammen med dig. Måske bebrejder de dig for, at du fylder for meget, kræver for meget eller at der er for meget drama og for mange konflikter omkring dig. Risikoen for at du medvirker til at starte konflikter er faktisk særligt stor, hvis du selv får dine grænser overskredet, og ikke har lært hvordan du forsvarer dem effektivt. Hvis du mener, at du er ensom, fordi du er med til at skabe konflikter, så kan det være, at du skal lære først og fremmest at stå ved dine egne grænser, og acceptere at gennemleve de konflikter der følger med det. Det kan give dig mere plads i dit liv til dig selv, og det vil afspejle sig i de relationer, du skaber efterfølgende.

Du kræver for lidt af andre

Hvis dit liv er præget af ensomhed, kan det skyldes, at du selv trækker dig, fordi du føler dig drænet for energi. Måske har du ikke rigtigt har lært, hvordan du skal få dine følelsesmæssige behov dækket i dine relationer. Dine følelsesmæssige behov kan f.eks. være, at andre stiller dig spørgsmål om dit liv, at diskutere forskellige emner, at få modspil, at grine sammen, at få støtte og opbakning, eller at få kram og fysisk berøring. Følelsesmæssige behov er helt individuelle. Hvis du ikke får dækket dine personlige følelsesmæssige behov, betyder det, at du risikerer at føle dig lidt drænet for energi, når du er sammen med andre mennesker, og derfor kan slappe mere af, når du er alene. Måske føler du dig allermest ensom, når du er sammen med andre. Hvis du vil have gode relationer, skal du lære at turde stille krav og være lidt kræsen med hvem, du lukker ind. Det vil give mere mening til dine relationer, så de fylder dig op følelsesmæssigt, og giver dig energi.

Du kommer selv til at overse nogle behov

Hvis du er ensom, så kan det selvfølgelig skyldes, at du selv bliver afvist af nogle mennesker, som du egentlig gerne vil tættere på. Det kan være sårende, og kan risikere at gøre dig bekymret for, om der er noget galt med dig. Hvis du selv bliver afvist, er det ikke fordi, der er noget galt med dig som menneske. Afvisningerne kan skyldes, at du kommer til at overse andre menneskers behov, uden du er bevidst om det. Måske bliver du skubbet væk af nogle mennesker, som egentlig gerne vil tættere på dig, men som måske bare savner, at du stiller dem flere spørgsmål eller viser din følelsesmæssige støtte på en bestemt måde. Det kan handle om små detaljer i din adfærd, som bunder i en manglende viden og grundlæggende gode intentioner fra din side. Hvis du tror, at du måske kommer til at overse nogle behov, så kan du arbejde med det ved at søge konkret indsigt i, hvad du skal gøre for at fylde andre mennesker op.

Du er ved at lære dig selv at kende som menneske

Hvis du er ensom lige nu, kan det skyldes, at du er i gang med en proces, hvor du er ved at finde ud af, hvem du overhovedet er som menneske. Måske er du i en naturlig og sund proces med at finde dig selv, og det har ført til en midlertidig identitetsforvirring. Den slags kan godt føre til nogle brud og noget ensomhed undervejs, fordi det det er naturligt at relationerne skiftes ud, når det samme sker med værdierne. Det er der i princippet ikke noget galt i. Tværtimod kan det være nødvendigt for dig, selvom det selvfølgelig er hårdt. Hvis du har det sådan, så skal du sådan set ikke lave noget om. Det bedste for dig er at blive ved med at arbejde med dig selv, og søge efter alt det, du leder efter. Efterhånden som du får mere afklaring, og lærer dig selv bedre at kende, vil det blive meget lettere og naturligt for dig at opsøge og skabe de relationer, der giver mening for dig. Det du kan fokusere på, er måske at lede efter nogen, der vil være med på den samme tur som dig.

Du leder de forkerte steder

Hvis du for tiden er ved at finde ud af, hvem du egentlig er som menneske, så kan det også være svært for dig at finde ud af, hvor du skal lede efter de relationer, der giver mening for dig. Måske er du midt i en proces med at tage afsked med gamle værdier og overbevisninger for at give plads til nogle nye. Det er helt naturligt at den proces afspejler sig i dine relationer, hvor du i en kortere eller længere periode kan føle dig hjemløs, og måske savner relationer hvor du kan føle dig set og forstået. Hvis du har det sådan, så skal du starte med at acceptere din forvirring og relationsmæssige hjemløshed. Derefter kan du gå i gang med at tænke over, om ikke du skal lede efter dine venner nogle andre steder, der inviterer til at åbne op for de nye sider af dig.

Du er lidt tilbageholdende

Hvis dit liv er præget af ensomhed, kan det skyldes, at du selv er lidt tilbageholdende overfor andre mennesker, som egentlig gerne vil dig. Måske holder du dig tilbage af en eller anden grund, som er et mysterium for dig selv. For en del af dig vil gerne involvere sig, men en anden del tiltrækkes af privatliv. Hvis du har det sådan, så kan det være at du er lidt bange for din egen sårbarhed, og måske frygter, at andre mennesker skal kunne ramme dig på en eller anden måde.  Det kan du arbejde med ved at undersøge din egen sårbarhed, så du får lettere ved at acceptere den.


Vigga Wagtberg, terapeut og parterapeut
I løbet af de sidste 10 år har jeg hjulpet mere end 1000 mennesker med at skabe trygge relationer og lette skuldrene fra vildfarne byrder.

Skal jeg også hjælpe dig?

Se ledige tiderSe priserSe anmeldelser

 

Kunne du lide indlægget?

    Hvis du tror, at dine venner vil få noget ud af artiklen, må du meget gerne dele den med dem. Du finder knapper til deling på alle sociale medier lige herunder.
    Få besked, når jeg udgiver tips om personlig udvikling og parforhold ved at synes godt om mig på Facebook eller skrive dig op til mit nyhedsbrev.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

* indicates required

Se tidligere nyhedsbreve.

Coaching Psykoterapi Parterapi

Share

2 thoughts on “7 grunde til at du er ensom

  1. Pingback: Vidste du godt, hvis bare du har en oprigtig god ven, som du kan mærke langt ind i hjertet, så er du rig? » Cityprinsesserne

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.