9 grunde til at du er krævende i dit parforhold

Er du krævende i dit parforhold? Hvis du er krævende overfor din kæreste, kan det være et tegn på, at du er i kontakt med dine følelsesmæssige behov. Her beskriver jeg 9 grunde til, at du er krævende i dit parforhold.

Er du lidt krævende overfor din kæreste? Eller har du prøvet at blive bebrejdet for at stille for mange krav og have store forventninger? Det kan være en ubehagelig bebrejdelse, men måske er det i virkeligheden meget godt, at du er krævende. Krævende opførsel i parforholdet kan skabe nærhed eller afstand – alt efter hvordan du gør.

Herunder beskriver jeg 9 eksempler på årsager til at du er krævende i dit parforhold.

9 grunde til at du er krævende i dit parforhold

Du investerer dig selv og har derfor også naturligt store forventninger til din partner

Hvis du er krævende, kan det være et sundhedstegn for dig, som er et udtryk for, at du kender dit eget værd, og ved, at du selv er i stand til at investere dig i dit forhold – f.eks. gennem personlige spørgsmål, tid sammen, interesse, overholdelse af aftaler, loyalitet og opbakning. Hvis du har det sådan, så forventer du naturligt måske også på et eller andet plan at få den samme følelsesmæssige investering igen.

Bliver du skuffet i dine forventninger, kan du få en følelse af at spilde dine kærlighedskræfter. Det kan gøre dig ked af det, skuffet og få dig til at føle dig forsømt. Det kan også gøre dig irriteret og forarget, fordi du forventer mere end du reelt får igen. Den måde at være krævende på kan skabe nærhed i forholdet, fordi den kan hjælpe din kæreste til at forholde sig til, hvad han eller hun vil give dig. Hvis din kæreste dybest set ikke kan leve op til dine forventninger, kan det omvendt skabe afstand.

Du kan mærke dine behov, og giver udtryk for dem

Er du krævende i dit parforhold, kan det være et udtryk, for at du slet og ret er i super kontakt med dine behov hele tiden, og giver udtryk for dem, når det er relevant. Det kan være, at du tydeligt kan mærke, når du har behov for f.eks. opmærksomhed, bekræftelse, fysiske kærtegn og hjælp fra din kæreste.

Når du har brug for det, siger du til. End of story. Den måde at være krævende på, kan skabe masser af nærhed – især hvis din partner behandler dig på samme måde.

Du kan mærke dine behov, men giver ikke udtryk for dem

Hvis din kæreste bebrejder dig for at være krævende på en negativ måde, kan det skyldes, at du ikke er på forkant med dine behov ved at give udtryk for dem, når du mærker dem. I stedet for at stille krav løbende, undertrykker du dine behov, og kommer derfor til at gå rundt med en følelse af at være forsømt og overset.

Det kan gøre dig usikker, ked af det og jaloux, så du kommer til at være krævende på en måde, der skaber afstand. Hvis du gerne vil lave om på det, skal du faktisk starte med at tage dine behov alvorligt, og selv tage kontrol over dine krav ved at sige dem højt. Gør du det, kan du opleve, at dine krav pludselig skaber nærhed i stedet for.

Du er ikke bevidst om dine behov, og giver udtryk for dem uden at du selv er klar over det

Hvis du har oplevet at blive bebrejdet for at være krævende, kan det skyldes, at du stiller en masse krav til din kæreste, som du ikke selv er bevidst om. Måske har du nogle forventninger til din kæreste, som du tager for givet og ikke sætter spørgsmålstegn ved, fordi du aldrig har tænkt over, at det kunne være anderledes. Det kan måske få dig til automatisk at bebrejde, anklage eller instruere din kæreste, når han eller hun opfører sig på en måde, der ikke passer til dine forventninger.

Hvis du ikke starter med helt åbent og ærligt at stå ved dine personlige forventninger ved at sætte tydelige konkrete ord på dem, så kan du risikere at din kæreste opfatter dine krav som noget ubehageligt, og derfor anklager og bebrejder dig. Der er ikke noget galt med at du har forventninger, så længe du bare selv starter med at lægge dem åbent frem. Det giver nemlig din kæreste mulighed for at forholde sig til de forventninger og at sige fra, hvis der er noget, han eller hun ikke har lyst til at imødekomme.

Din partner er ikke bevidst om, hvad det kræver at være i et forhold med dig

Hvis din kæreste bebrejder dig for at være krævende, kan det skyldes, at vedkommende mangler et realistisk billede af, hvad det vil sige at være i et forhold – og især hvad det vil sige at være i et forhold med dig.

Måske har din kæreste ikke indsigt i dine konkrete behov, og er ikke klar over hvad det gør ved dine følelser for ham eller hende, når dine behov bliver imødekommet eller overset. Hvis du er krævende i den situation, så kan det faktisk skabe nærhed i dit forhold, fordi dine krav kan være med til at udvikle din kærestes bevidsthed om kravene ved at være i et forhold.

Du tager ikke imod den kærlighed, din kæreste giver dig

Hvis din kæreste anklager dig for at være krævende på en negativ måde, så kan det skyldes at vedkommende har en oplevelse af, at du er svær at gøre tilfreds. Hvis din kæreste har det sådan, kan det være en god idé at du først og fremmest spørger dig selv, hvad du egentlig selv synes om det. Er du enig? Tager du imod den kærlighed, som din kæreste prøver at give dig, eller går den ikke rigtigt ind i hjertet på dig?

Hvis du føler, at du ikke får nok kærlighed af din partner, kan det skyldes, at du måske selv kommer til at afvise den kærlighed, som han eller hun allerede prøver at give dig. Når du er krævende på den måde, kan det skabe afstand i forholdet, fordi din partner risikerer selv at føle sig afvist af dig.

Du tror, at din kæreste kan gøre dig lykkelig

Føler du selv, at du er krævende på en negativ måde, så skyldes det måske, at du har en forventning eller forhåbning om, at din kæreste kan gøre dig lykkelig ved at opfylde alle dine ønsker og give dig dét, som du tror, at du mangler. Du kan sagtens være lykkelig med en kæreste, men det varer kun en uge, hvis den lykke ikke dybest set springer ud fra dig selv. Dine behov kan blive opfyldt, hvis du selv aktivt åbner dig op for at tage imod og kræve ind.

Hvis du derimod forholder dig passivt til dine behov, og går rundt med en følelse af, at det er din kærestes opgave at læse dine tanker og fylde dig op, så kan du næsten ikke undgå at udvikle en følelse af at blive svigtet. Din kæreste vil opleve, at du kræver for meget, men det er ikke nødvendigvis sandheden. I virkeligheden er problemet måske bare, at du kræver på en passiv måde, der lægger ansvaret for din lykke et forkert sted hen.

Du er vant til at blive forsømt, og føler skyldfølelse over at stille krav

Har du igennem din opvækst vænnet dig til, at du ikke må stille krav, være krævende, være besværlig, være en byrde eller fylde og larme for meget, så kan du risikere, at det har givet dig en følelse af, at du er et problem, hver gang du udtrykker dine naturlige behov. Er du aldrig blevet støttet eller anerkendt i at mærke og udtrykke, hvad du har brug for, så er det heller ikke en vane, du med et trylleslag finder frem i dit parforhold. Du føler måske ligefrem skyldfølelse over at have naturlige følelsesmæssige behov.

Har du det sådan, så kan det være forbundet med stor smerte eller drama, når du som voksen prøver at pippe lidt op om dine behov. Fordi du selv udstråler skyldfølelse over dine behov, kan det være med til at give din kæreste en følelse af at du er helt urimelig i dine forventninger. Men måske er det dybest set ikke størrelsen eller mængden af dine forventninger, som din kæreste reagerer på – måske er det i virkeligheden din skyldfølelse.

Du har et urealistisk billede af, hvad du kan forvente af din partner

Anklager din kæreste dig for at være krævende på en negativ måde, kan det skyldes at han eller hun føler sig presset af dine forventninger. Det er ikke sikkert at din partner kan leve op til de forventninger du har. Hvis det er tilfældet så er der allerede afstand i mellem jer, og så kan dine krav bare være med til at tydeliggøre den afstand.

Det kan faktisk være meget godt for forholdet, fordi det kan være med til at gøre jer opmærksom på en uoverensstemmelse mellem dine behov og din partners virkelighed. Hvis I vil videre fra den situation, er det en god idé at gå i gang med at undersøge helt konkret, hvad I hver især forventer jer af hinanden, og hvad I kan levere til hinanden.


Vigga Wagtberg, terapeut og parterapeut
I løbet af de sidste 10 år har jeg hjulpet mere end 1000 mennesker med at skabe trygge relationer.

Skal jeg også hjælpe dig?

Se ledige tiderSe priserSe anmeldelser

Kunne du lide indlægget?

    Hvis du tror, at dine venner vil få noget ud af artiklen, må du meget gerne dele den med dem. Du finder knapper til deling på alle sociale medier lige herunder.
    Få besked, når jeg udgiver tips om personlig udvikling og parforhold ved at synes godt om mig på Facebook eller skrive dig op til mit nyhedsbrev.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

* indicates required

Se tidligere nyhedsbreve.

Coaching Psykoterapi Parterapi

Share

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.