Begrænset af din kæreste? 10 veje til mere frihed

Føler du dig fanget eller begrænset i dit parforhold? Hvis du føler dig fanget, behøver det ikke betyde, at du er sammen med den forkerte. Måske mangler du bare at vide, hvordan du i praksis kan respektere dit behov for frihed.

Hvis du har et grundlæggende behov for frihed, hænger det tæt sammen med at længes efter selvstændighed, individualitet og uafhængighed. Fordelen ved at have et behov for frihed, er, at det kan gøre dig meget selvstændig, og ulempen er at det kan gøre dig bange for at involvere dig.

Mennesker med behov for frihed, bliver fjerne, mister energi eller flygter, så snart de mærker blot antydningen af en lænke om halsen. Nøglen til at få et berigende liv med det behov, er først og fremmest at respektere behovet, at være kræsen med, hvor du involverer dig, og hele tiden sørge for at have så mange valgmuligheder åbne som muligt.

Herunder får du et par grundlæggende greb, du kan bruge, hvis du føler dig fanget i dit parforhold.

10 veje til mere frihed, hvis du føler dig begrænset af din kæreste

 • Hvis du har lidt tendens til at dømme og analysere dit behov for frihed, så prøv at holde en lille pause fra det i en periode. Prøv i stedet bare at acceptere, rumme og elske dit behov som en naturlig del af dig, så du kan få kontakt til en omsorg for dig selv. Det er det grundlag du skal stå på, hvis du vil gå ind i en seriøs proces med at skabe mere plads til dig selv i dit forhold og i dit liv generelt
 • Spørg dig selv, om de retningslinjer og værdier, du lige nu lever efter i dit parforhold stemmer overens med dine inderste og mest ægte værdier. Er det dine egne holdninger til livet, der bestemmer, hvordan du lever, eller er det måske mere en hel masse andre hensyn, du tager?
 • Spørg dig selv hvad der er frihed for dig, og tillad dig selv at planlægge efter at have det i dit liv – selvom det måske kan resultere i nogle ret alternative løsninger for jeres forhold. Det kan være at du har brug for at have et privat refugium ved siden af det fælles hjem med din fremtidige familie? Måske har du brug for økonomisk selvstændighed? Eller bare at have nogle klare aftaler, som giver dig plads til jævnligt at dyrke dig selv ved siden af familielivet? Det er meget individuelt hvordan behovet kommer til udtryk, men måske er det ikke helt umuligt at få det dækket, hvis du bare gør et stykke arbejde med at blive fuldstændig bevidst om, hvad det helt konkret er, du har brug for
 • Spørg dig selv, hvilke konkrete krav din partner skal kunne indfri, hvis han skal bidrage til at dække dine behov i fremtiden. Prøv at være så konkret over for dig selv, som du har mulighed for
 • Spørg dig selv, om det er realistisk, at din partner kan hjælpe til at dække dit behov fremover. Kan din partner give dig det, du har brug for?
 • Spørg dig selv, hvad konsekvenserne er for dine følelser for din kæreste og din livskvalitet, hvis der ikke er plads til dine behov i dit parforhold
 • Spørg dig selv, hvad konsekvenserne er for jeres forhold, hvis du mangler plads til dig selv
 • Vær helt ærlig overfor din partner med, hvad du konkret har brug for. Prøv at lade være med at indgå kompromiser på forhånd, men sig bare fuldstændig ærligt, hvad du drømmer om, hvis nu du helt selv skulle bestemme. Lad din partner lytte til dine længsler i fred og ro, inden I begynder at lave konkrete løsninger og aftaler
 • Spørg åbent, interesseret og kærligt ind til, hvordan det ville påvirke din kæreste, hvis dine behov skulle dækkes i forholdet. Ville det risikere at gå over din kærestes grænser? Kunne det betyde, at din kæreste ville føle sig forsømt på nogle områder?
 • Du kan gøre en helt masse selv for at få dækket dine behov for spænding og frihed, men det er kun muligt hvis du er sammen med en partner, som er i stand til at imødekomme dig på de her centrale områder. Hvis du har en partner som enten er fuldstændig modsat dig eller helt uforstående overfor dine behov, så kan det godt blive svært for dig at få et forhold, hvor du er så tilfreds at du kan se jer sammen i fremtiden, og har lyst til at blive. Måske skal du gøre dig nogle seriøse overvejelser om, hvorvidt dit nuværende forhold kan bære de ting du ønsker dig af jeres fælles fremtid. Du skal først og fremmest tage en snak med ham, hvor du fortæller ham hvad du har brug for fra ham, så han kan komme med sin reaktion. Derudover skal du også bruge energi på selv at mærke efter og reflektere over mulighederne.

Vigga Wagtberg, terapeut og parterapeut
I løbet af de sidste 10 år har jeg hjulpet mere end 1000 mennesker med at skabe trygge relationer.

Skal jeg også hjælpe dig?

Se ledige tiderSe priserSe anmeldelser

Artikler om grænser i parforhold

Kunne du lide indlægget?

  Hvis du tror, at dine venner vil få noget ud af artiklen, må du meget gerne dele den med dem. Du finder knapper til deling på alle sociale medier lige herunder.
  Få besked, når jeg udgiver tips om personlig udvikling og parforhold ved at synes godt om mig på Facebook eller skrive dig op til mit nyhedsbrev.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

* indicates required

Se tidligere nyhedsbreve.

Coaching Psykoterapi Parterapi

Share

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.