Derfor bliver du bebrejdet for at være krævende

Bliver du beskyldt for at være krævende? Hvis andre mennesker oplever det som et problem, at du er en gang imellem er krævende, så er det måske fordi de er vant til at betragte dine behov som mindre vigtige.

Har du prøvet at blive anklaget for at være krævende eller besværlig? Hvis mennesker omkring dig bebrejder dig for det, så kan det være fordi, de netop ikke er vant til at du stiller de store krav.

Når du en gang i mellem tillader dig at passe på dine behov, springer det måske pludselig meget i øjnene, og det kan fremprovokere en reaktion.

Det er ikke fedt at blive anklaget, men betyder det, at du skal pakke dine behov sammen og glemme alt om at tage din plads? Ikke hvis du vil passe på dit selvværd.

Her beskriver jeg en af årsagerne til at du bliver bebrejdet for at være krævende.

Derfor bliver du bebrejdet for at være krævende

Hvis mennesker i din omgangskreds er vant til, at du ikke stille de store krav, så kan du risikere, at de mennesker efterhånden begynder at opfatte det som en præmis for jeres forhold, at dine behov ikke er så vigtige.

Jo længere tid der går med at du går på kompromis og lader dine behov blive prioriteret en lille smule ned i forhold til andre menneskers behov, desto mere medvirker du indirekte til, at din ret og dit værd bliver mindre tydelig i den relation.

Det betyder, at jo mere du nedprioriterer dig selv og jo mindre du kæmper for din ret, desto mindre vil andre mennesker synes det er værd at investere følelsesmæssigt i dig.

Du kan endda risikere at det i andre menneskers øjne vil fremstå helt fair, rimeligt og forventeligt at du ikke stiller krav – for det er de vant til. Hvis du omgiver dig med mennesker, der ikke er vant til at kigge så kritisk på sig selv, kan du komme ud for, at de ikke selv kan se alle de situationer, hvor det er blevet helt naturligt for dem at opprioritere deres egne behov til fordel for dine.

Efterhånden som du begynder at blive træt af tingenes tilstand, vil du på et tidspunkt begynde at protestere over den mekanisme. Du vil måske tænke over nogle enkelte situationer, som du oplever som urimelige, du kan blive ked af det eller mærke, at der bare er et eller andet i relationen, der ikke føles helt OK for dig.

Men det er ikke sikkert, at du i første omgang vil møde den store forståelse, hvis du begynder at åbne munden og brokke dig. For hvis mekanismen i mellem jer gradvist har gjort din ret og dit værd mindre og mindre, så kan det være meget svært for mennesker i dine relationer at få øje på, at dine behov bliver nedprioriteret.

Hvis du er blevet træt af, at dine behov ikke får lov til at fylde så meget, så kræver det en langvarig indsats at ændre det. Du skal gradvist øve dig i at gøre det tydeligt for dine omgivelser, på hvilke punkter jeres behov ikke har lige vilkår.

Du skal blive ved med at brokke dig, du skal stå ved at du er krævende og du skal øve dig i at du ikke behøver at levere en logisk redegørelse for alt hvad du beder om. Når du bliver afkrævet en forklaring på dine krav, kan du stå fast – ganske enkelt ved at sige:

“Fordi det er vigtigt for mig”‘


Vigga Wagtberg, terapeut og parterapeut
I løbet af de sidste 10 år har jeg hjulpet mere end 1000 mennesker med at skabe trygge relationer og lette skuldrene fra vildfarne byrder.

Skal jeg også hjælpe dig?

Se ledige tiderSe priserSe anmeldelser

Artikler om behov i relationer

Kunne du lide indlægget?

    Hvis du tror, at dine venner vil få noget ud af artiklen, må du meget gerne dele den med dem. Du finder knapper til deling på alle sociale medier lige herunder.
    Få besked, når jeg udgiver tips om personlig udvikling og parforhold ved at synes godt om mig på Facebook eller skrive dig op til mit nyhedsbrev.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

* indicates required

Se tidligere nyhedsbreve.

Coaching Psykoterapi Parterapi

Share

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.