Er jeg narcissist?

Mistænker du dig selv for at være narcissist? Måske er du fanget i narcissistiske dynamikker i dine relationer – men det er ikke sikkert, at det er dig, der er narcissisten.

Hvis du er bekymret for, om du er narcissist, eller hvis du er i en relation, hvor du er blevet beskyldt for at være narcissist, så kan det være et tegn på, at du er i en relation med narcissistiske dynamikker.

Det betyder dog ikke nødvendigvis at du hverken er narcissist, eller at de narcissistiske dynamikker stammer fra dig. Her kan du få hjælp til afklaring omkring, hvorvidt du er narcissist.

Det er helt normalt at have narcissistiske træk i sin adfærd – det har de fleste. Dét at du måske har narcissistiske træk i din adfærd, er ikke det samme, som at du er narcissist.

Din adfærd har narcissistiske træk, hvis…

 • Du synes andre har pligt til at dække dine behov
 • Du prioriterer dine egne behov over andres grænser
 • Du ikke er optaget af andres behov
 • Du har svært ved at sige undskyld, når din adfærd ikke lever op til dine egne værdier
 • Du føler tit, at du fortjener mere opmærksomhed og anerkendelse, end du får
 • Du forsvarer og forklarer, når du bliver udsat for kritik – i stedet for at spørge dig selv, om din adfærd lever op til dine værdier
 • Du er perfektionist
 • Du har let ved at få øje på andres fejl, og mener ikke, at andre mennesker har ret til at have begrænsninger
 • Du er mere optaget af andres ansvar end dit eget, når du gør noget, du ikke selv synes er OK
 • Du er mere optaget af, at du ikke selv er forkert som menneske end af, hvad din adfærd gør ved andre

Narcissist? – eller fanget i en usund relation?

Hvis du genkender dig selv i én eller flere af ovenstående punkter, har du helt almindelige narcissistiske træk i din adfærd. De punkter hvor din adfærd har narcissistiske træk, er usund, og medvirker til en usund dynamik i dine relationer, som du har et ansvar for – men det gør dig ikke nødvendigvis til narcissist.

Hvis du genkender dig selv i nogle af punkterne, kan det være et tegn på, at du lider af en belastningsreaktion fra en usund relation. Adfærden kan være et tegn på, at du er i en relation med et menneske med narcissistisk adfærd, som du ikke får forholdt dig til på en sund måde.

Jo mere du er sammen med mennesker med narcissistiske træk, desto flere narcissistiske træk kan du være nødt til selv at udvikle for at overleve i relationen. Dét, der afgør, om du er narcissist eller ej, er, om du tager ansvar for at gøre aktivt op med dig selv, om det er den vej, du vil gå – eller om du vil noget andet.

Hvis du tager ansvar for din egen adfærd og udvikling, så handler du grundlæggende sundt i stedet for narcissistisk – også selvom din adfærd har narcissistiske træk. Dét, der afgør, om du har en personlighedsforstyrrelse eller ej, er, om du selv tager magten over din adfærd, eller om du giver det ansvar til andre omkring dig.

At du tager ansvar for din adfærd, vil sige, at du anerkender, at det er din opgave at:

 • være tydelig og konkret omkring dine behov og grænser
 • altid at gøre dig umage med at respektere andre menneskers grænser
 • kende til vigtigheden af dine behov – og rumme, at de behov ikke altid bliver mødt
 • selv at tage ansvar for dine grænser ved at undgå at lade dig suge ind i situationer og relationer, hvor der ikke er plads til dig

Hvis du er villig til at arbejde på at tage ansvar for de 4 ting, så er de narcissistiske træk i din adfærd ikke et udtryk for, at du er narcissist. Til gengæld er dine træk muligvis et udtryk for, at du har en naturlig belastningsreaktion på at være i en relation med en narcissist.


Vigga Wagtberg, terapeut og parterapeut
I løbet af de sidste 10 år har jeg hjulpet mere end 1000 mennesker med at skabe trygge relationer og lette skuldrene fra vildfarne byrder.

Skal jeg også hjælpe dig?

Se ledige tiderSe priserSe anmeldelser

 

Artikler om behov i relationer

Kunne du lide indlægget?

  Hvis du tror, at dine venner vil få noget ud af artiklen, må du meget gerne dele den med dem. Du finder knapper til deling på alle sociale medier lige herunder.
  Få besked, når jeg udgiver tips om personlig udvikling og parforhold ved at synes godt om mig på Facebook eller skrive dig op til mit nyhedsbrev.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

* indicates required

Se tidligere nyhedsbreve.

Coaching Psykoterapi Parterapi

Share

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.