Sådan skaber du nærhed med konflikter

Konflikter kan være en ond byld i parforholdet, men af og til er de også en gave. Med lidt øvelse kan du bruge dem til at skabe nærhed.

Min oplevelse er, at meningen med konflikter er at skabe forandringer ved at få undertrykte følelser frem i lyset, og at få skabt større plads og hensyn til de involverede parter.

En konflikt kan give forbedringer og mere nærhed, men det sker ikke automatisk. Den kan lige så godt medføre det modsatte, hvis du ikke kan styre den og udnytte den optimalt. En konflikt der ikke bliver styret, ender omvendt tit med at gå galt ved at alle bebrejder alle, ingen tager ansvar og den dårlige adfærd fortsætter bagefter, uden at nogen forstår hvorfor.

Konflikter opstår som regel, fordi der er noget der er for meget af, og noget der er for lidt af mellem to parter.

Det, der er for meget af – f.eks. sarkasme og brok – skal behandles ved at sætte grænser.

Det, der er for lidt af – f.eks. anerkendelse, respekt og ømhed – skal behandles ved at fortælle om behov og stille krav.

Konflikten kan på den måde kun sætte gang i en udvikling, hvis du undervejs både prøver at identificere hvad der er for lidt af, og hvad der er for meget af med den anden person, så du kan sige det højt og 1) sætte grænser, 2) stille krav og 3) at lave konkrete aftaler til sidst.

Løbske konflikter

Du kan kende de løbske konflikter på, at de ikke er løst, og derfor automatisk dukker op igen og igen, uden at der sker en udvikling. De gode konflikter er dem, der skaber forståelse og dermed bliver lukket efter et par forsøg.
Det er ikke altid realistisk at en konflikt kan blive lukket, efter at den har været oppe en enkelt gang. Af og til skal den vende tilbage et par gange, før den kan afsluttes ordentligt, fordi de involverede parter skal have tid til i mellemtiden at mærke efter og tænke lidt over hvad de egentlig vil.

Det kan være svært at besvare og forklare alle nedenstående punkter, når du står midt i en konflikt. Du øger dine chancer for at komme godt igennem det, hvis du har tænkt lidt over nedenstående allerede inden konflikten opstår (igen).

Her får du 10 eksempler på ting, du kan gøre for at løse en konflikt og udnytte den til at skabe nærhed

 • Stille krav. Sig hvad du savner og længes efter i stedet for at bebrejde
 • Få luft for følelserne. Fortælle hvad det gør ved dig følelsesmæssigt, når du hhv. får og ikke får det behov opfyldt – kom gerne med eksempler
 • Spørge hvorfor den anden person har undladt at gøre den ting tidligere, så du får en forklaring, og den anden person får forholdt sig til sine undladelser
 • Sætte grænser. Fortæl om dine grænser helt konkret i stedet for at bebrejde
 • Få luft for følelserne. Fortælle hvad det gør ved dig følelsesmæssigt, når de grænser bliver hhv. overskredet og respekteret – kom gerne med eksempler
 • Spørge hvorfor den anden person har gjort de ting, der har overskredet dine grænser, så du får en forklaring, og den anden person får forholdt sig til konsekvenserne af sine handlinger
 • Afvis at diskutere rimeligheden i dine grænser og behov, men hold fast i at fortælle om konsekvenserne af, at de bliver mødt eller afvist
 • Sig det højt, hvis der er noget du har brug for en undskyldning for
 • Lav aftaler. Men først til sidst når alle har fået luft for følelserne
 • Kommenter det, ros det og værdsæt det med ord, hvis og såsnart der sker små forbedringer mellem jer bagefter

Vigga Wagtberg, terapeut og parterapeut
I løbet af de sidste 10 år har jeg hjulpet mere end 1000 mennesker med at skabe trygge relationer.

Skal jeg også hjælpe dig?

Se ledige tiderSe priserSe anmeldelser

Artikler om kommunikation og konflikter i parforhold

Kunne du lide indlægget?

  Hvis du tror, at dine venner vil få noget ud af artiklen, må du meget gerne dele den med dem. Du finder knapper til deling på alle sociale medier lige herunder.
  Få besked, når jeg udgiver tips om personlig udvikling og parforhold ved at synes godt om mig på Facebook eller skrive dig op til mit nyhedsbrev.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

* indicates required

Se tidligere nyhedsbreve.

Coaching Psykoterapi Parterapi

Share

One thought on “Sådan skaber du nærhed med konflikter

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.